Voor je Canada in mag, is het nodig een visum aan te vragen. Hier wordt dit overigens ook wel het eTA genoemd. Het is mogelijk deze aan te vragen wanneer je een Belgische of Nederlandse nationaliteit hebt, maar ook wanneer je verschillende reisdoelen hebt. Denk aan een reis voor de zaak of juist als vakantie: het is beiden mogelijk. Je bent nu verplicht om dan ook het visum tijdig aan te vragen en te kunnen laten zien voor je aan boord gaat. Mocht je hem niet hebben, dan mag je ook het vliegtuig niet in en gaat jouw reis helaas niet door. Altijd goed om er dus op tijd bij te zijn en je goed in te lezen over het visum en de eisen die hierbij horen. In dit artikel lees je dan ook alles wat je moet weten over het eTA Canada!

Het eTA is verplicht voor iedereen die Canada in wil, of dat nou als toerist is of als zakelijke reiziger. Het eTA heeft een geldigheidsduur van maar liefst 5 jaar en je mag er vervolgens maximaal 6 maanden mee verblijven en moet het land dan weer uit. De eTA aanvraag is gemakkelijk en ook nog eens lekker snel en bovendien zijn de kosten laag. Je betaalt 19,95 euro per persoon en mocht je haast hebben en een spoedgeval aanvragen, dan betaal je nog 5 euro extra voor het visum. De betaling kan uiteraard op een veilige manier worden gedaan, namelijk via onder andere iDeal, maar ook via Bancontact. Ook PayPal of met de Creditcard betalen is nog een mogelijkheid. De aanvraag biedt je zekerheid dat je het land in mag en de aanvraag kan ook nog eens gewoon online worden gedaan. Denk er wel aan dat je dit voor je reis moet doen, en het niet mogelijk is daar nog te doen. Overigens staat het voor Electronic Travel Authorization en het is de overheid van Canada die zorgt dat jij het land in mag. Een eTA kan ook wel worden gezien als een bepaald visum, maar een visum ligt nog wat meer ingewikkeld. Zo is een eTA gemakkelijk aan te vragen en zijn de kosten ook lager. Daarbij duurt het een stuk korter om dit aan te vragen dan wanneer je een officieel visum zult aanvragen. Oftewel: goedkoper, sneller en makkelijker. Daarbij kan het online en ook dat scheelt je weer tijd. Het verschil tussen een eTA en een visum? Met een visum mag je langer dan zes maanden verblijven, zoals wanneer je hier wilt gaan werken of als je een aantal jaren wil studeren in Canada.

Hoe gaat het in zijn werk?

Dankzij het digitale formulier is je aanvraag al weg voor je het weet. Het versturen ervan is namelijk zo gedaan. Binnen een dag is een eTA vaal al toegekend, maar houd er rekening mee dat het maximaal drie dagen kan duren. Je kunt dus het beste een aantal dagen van tevoren de aanvraag indienen zodat je zeker weet dat je goed zit. Het is namelijk mogelijk dat het systeem jouw aanvraag niet goed pakt of de douane deze eruit pikt en nog eens zelf goed bekijkt. In dat geval kan het langer dan een dag duren, maar zal het niet langer dan drie dagen duren. Voor je het weet is het eTA goedgekeurd en vervolgens krijg je per mail ook de bevestiging hiervan. Je hebt hem vervolgens nodig als je het vliegtuig in wil, maar denk er ook aan je paspoort mee te nemen! Het is dus in principe niet mogelijk in Canada nog tegen te worden gehouden. In Nederland of Belgiƫ wordt namelijk al gekeken naar jouw eTA.

Wil je voorkomen dat je vertraging hebt bij de aanvraag? Zorg er dan altijd voor dat alle gegevens goed zijn ingevuld. Je BSN heeft een heleboel nummers, dus check deze nog goed! Het beste is dit ook nog door een ander te laten nakijken, want soms kan je je na een tijdje ook verkijken op hoe dingen eruit zien. Vertraging bij de aanvraag en toekenning komt amper voor, maar het gebeurt zodra de reiziger verkeerde informatie invult. Denk aan het beantwoorden van een achtergrondvraag met een antwoord dat niet past bij de vraag, of een verkeerd nummer zoals jouw geboortedatum. Het zijn kleine foutjes, maar ze kunnen er allen voor zorgen dat het eTA wordt afgekeurd en je je vervolgens moet gaan melden bij de ambassade voor je je eTA goedgekeurd zal krijgen, en dat wil je natuurlijk allemaal voorkomen want dat kost veel tijd en moeite.

Het is ook mogelijk dat je Canada passeert omdat je op doorreis bent. Denk aan vliegen naar Zuid-Amerika met als overstap Canada. Dit bestaat, maar ook dan heb je een eTA nodig. Je hebt namelijk geen speciaal formulier voor de mensen die hier overstappen. Helaas betaal je dan dus 19,95 euro voor een overstap in het land, terwijl je het land niet in gaat, maar wel belangrijk om te doen! Anders kom je Canada niet in, maar kan je ook niet reizen naar het volgende land.

Het eTA is gelukkig een lange tijd geldig, namelijk vijf jaar. Het is mogelijk dat jouw paspoort eerder verloopt en dan verloopt jouw eTA helaas ook. Je kan dus of het paspoort verlengen, of je moet het eTA laten verlopen. Stel je voor dat jouw paspoort nog drie jaar geldig is en je gaat over twee maanden weg. Dan is het geen probleem dat jouw eTA ook verloopt over drie jaar, als je toch binnenkort al weggaat. Je mag overigens in die vijf jaar niet echt vijf jaar hier verblijven, maar dat mag maximaal zes maanden per keer zijn. Terugreizen en later weer naar Canada gaan kan dus wel met hetzelfde eTA. De eis is alleen dat je er dan ook weer maximaal zes maanden bent. Zo kan je vijf jaar lang steeds Canada in, mits je er maximaal zes maanden bent.

Voorwaarden eTA Canada

Je moet uiteraard als reiziger ook voldoen aan wat eisen om het eTA te mogen gebruiken. Je reis moet of zakelijk, of toeristisch van aard zijn en je mag, zoals eerder al vernoemd, maximaal zes maanden blijven. Als je langer wil blijven om bijvoorbeeld langdurig te werken of er te gaan studeren, dan is er een visum nodig. Dat kan ook worden aangevraagd, maar vereist wat meer informatie, werk en de kosten zijn hoger. Daarbij mag je het land niet zomaar in wanneer je bijvoorbeeld een strafblad hebt of een overdraagbare ziekte hebt. Ook drugs worden niet getolereerd, dus wanneer je daarmee in aanraking bent geweest is het ook niet mogelijk om nog een eTA te krijgen. Denk er tot slot aan dat je paspoort dus ook nog lang genoeg geldig moet zijn.

De kosten voor het ETA zijn gelukkig laag, want je betaalt slechts 19.95 euro per persoon. Het is mogelijk om een spoedaanvraag te doen, waarbij je dan nog vijf euro extra zal betalen. Verder kan je op een veilige manier betalen zoals met onder andere Bancontact of met iDeal. Door hiermee te betalen, krijg je ook niet te maken met koerswisselingen en andere geldzaken, maar ben je lekker snel klaar en is alles geregeld. Ook een creditcard en PayPal zijn geaccepteerde manieren van betalen en uiteraard ook erg veilig.

Ben je tot slot op doorreis? Vergeet dan niet dat de aanvraag ook nodig is. Echter heb je dan een ESTA nodig! Daarmee kom je namelijk de Verenigde Staten binnen wat voor de toeristen die op doorreis zijn erg handig is. Je hebt deze tegenwoordig altijd nodig, dus vraag deze hoe dan ook aan. Bij het ontbreken hiervan, zul je sowieso worden geweigerd in de Verenigde Staten.

Al met al is het aanvragen van een eTA zo gepiept, maar moet je goed uitkijken dat je alles goed hebt ingevuld, zeker wanneer je de aanvraag voor iemand anders doet. De betaling is veilig en snel en binnen 72 uur heb je je eTA al in handen. Op die manier kan jij op een veilige en goede manier naar Canada reizen zonder teveel gedoe. Vraag jouw eTA dus snel aan en voorkom onnodige kosten en gedoe aan de grens!

eTA Canada aanvragen