Spoedaanvraag eTA

Ben je van plan af te reizen naar het mooie Canada om hier bijvoorbeeld familie te bezoeken, vakantie te vieren, het land te bekijken of hier op zakenreis te gaan? Dan kom je het land niet zomaar in, want je moet hiervoor wel of een eTA, of een visum in bezit hebben. De reden hiervan is onder andere de veiligheid van het land en voor jou de zekerheid dat je het land hoe dan ook in mag, zodra het eTA geregeld is. Het verschil tussen een eTA en visum is gemakkelijk. Een visum is voor de lange duur, namelijk voor als je langer dan zes maanden wil blijven. Een eTA is er voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of een korte zakenreis maakt, zolang het maar onder de zes maanden blijft. Ga je bijvoorbeeld onverwachts op reis of ben je vergeten de eTA aanvraag in te dienen? Dan kan je ook gaan voor een spoedaanvraag.

Hoe werkt een spoedaanvraag?

Deze aanvraag moet je doen als je binnen 72 uur de reis gaat maken en het vliegtuig wil opstappen. Stel je voor dat je over 2 dagen op reis gaat, maar helemaal bent vergeten de aanvraag te doen, oeps! Je kan dan het beste een spoedaanvraag doen om meer zekerheid te hebben dat je hem binnenkrijgt. Het is namelijk zo dat de spoedgevallen zo snel mogelijk behandeld worden en dus vaak ook al na een halfuurtje of korter toegekend zijn. Het kan iets langer duren, maar dat mag maximaal 72 uur zijn. We spreken dan ook van 97% van de aanvragen waarbij er sprake is van een goedkeuring binnen 20 minuten, dus er is maar weinig om je zorgen over te maken. Als je binnen 72 uur gaat vliegen, is een spoedaanvraag dus sowieso een aanrader, omdat de kans groot is dat je het gewone eTA niet zo snel meer binnen hebt. Het gaat dan of om een zakelijke reis, of om een vakantie. Beiden zijn gewooon mogelijk. Daarbij gaat het bij een eTA om een officieel document waarmee je toestemming krijgt tot het mooie Canada, maar je moet wel ook je paspoort bij je hebben. Je eTA wordt overigens bij het boarden al gecheckt, dus niet pas in Canada. Ook daar is het mogelijk hem nog te moeten laten zien, dus zorg dat je hem altijd makkelijk uit je bagage kunt pakken. De aanvraag is verder niet apart op de website, maar je kunt bij de aanvraag spoed aanklikken zodat je er zeker van bent dat je je eTA snel in je mailbox hebt. Het Canadese systeem keurt jouw eTA goed, of juist niet natuurlijk. Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld een strafblad. Echter wordt de aanvraag in het grootste deel van de gevallen gewoon goedgekeurd. Het komt voor dat het systeem aangeeft dat de spoedaanvraag handmatig gedaan moet worden. In dat geval is het aan een douanebeambte om de situatie te bekijken en dan kan het iets langer duren, maar dat is hoe dan ook maximaal 72 uur bij een spoedaanvraag. Een goedgekeurde aanvraag is dan ook meteen beschikbaar voor de luchtvaartmaatschappij en natuurlijk ook bij de douane van Canada.

Er komen bij een spoedaanvraag wel altijd nog wat extra kosten kijken. Bij een normale eTA betaal je 19,95 euro, wat natuurlijk al een mooie scherpe prijs is. Als je er spoed achter hebt zitten, dan betaal je slechts vijf euro meer, dus ook dat valt reuze mee. Dat is dan per reiziger, dus niet voor een heel gezin bijvoorbeeld. Het is mogelijk op een veilige manier te betalen, zoals met iDeal of in België kan worden betaald via Bancontact. Er komen dan geen vervelende transactiekosten meer bij kijken.

Een eTA is, zoals eerder genoemd, iets anders dan een visum. Ook een visum kan worden aangevraagd met spoed, maar dit kan wel enkele dagen duren. Echter is het vaak niet nodig een visum aan te vragen, omdat de meeste mensen uiteindelijk korter dan zes maanden blijven. Stel je voor dat je er een langere tijd gaat werken of studeren, dan moet je wel een visum aanvragen. Echter zijn dat niet de keuzes die op korte termijn bepaald worden, waardoor een spoedaanvraag voor een visum vaak niet nodig is.

Zodra je eTA goedgekeurd is en de betaling netjes is gedaan, krijg je een mailtje met daarin de goedkeuring en ook het eTA zelf. Deze wordt dan automatisch gekoppeld aan jouw paspoort waardoor het in principe niet nodig is een print te maken van jouw eTA, maar handig is het natuurlijk wel. Je paspoort moet je wel áltijd bij je hebben! Als je wil boarden en ze vragen naar een J-nummer, dan kun je deze opzoeken in je mail op de bevestiging.

Al met al betaal je met spoed dus slechts vijf euro extra, heb je vaak binnen een uur al een bevestiging in de mail staan en hoef je deze niet meer uit te printen. Voor een eTA zelf betaal je 19,95 euro per reiziger en kun je zowel zakelijk als toeristisch reizen door het mooie Canada. Langer dan zes maanden in Canada verblijven? Kies dan voor een visum.

eTA Canada aanvragen