Studeren met een ETA, mag dat?

We kunnen de hele wereld rondreizen, maar natuurlijk zit je daarbij wel verbonden aan een heleboel regels. Je mag niet zomaar ieder land in en moet bovendien een bepaald reisdoel hebben. Kom je er om rond te reizen, of ben je van plan er ook nog te gaan werken? Voor de ambassade is het van groot belang dat je altijd eerlijk bent over waarom jij het land in komt, ongeacht om welk land het gaat. Het is dan ook altijd af te raden om hierover te liegen. Vraag dus een visum aan voor hetgeen waarvoor jij komt, en probeer niet te verdoezelen dat je ook van plan bent te gaan werken bijvoorbeeld. Er zijn een boel landen waarvoor een visum nodig is om het land in te mogen, waaronder de Verenigde Staten Turkije, maar ook Canada valt hieronder. Het is sowieso een aanrader een visum of eTA op tijd aan te vragen, zodat je niet te laat bent en je het land niet in mag terwijl je jouw vlucht al hebt geboekt en al betaald hebt.

Diverse reisdoelen

Er zijn dus een heleboel verschillende reisdoelen, zoals het land in gaan als toerist met als doel vakantie, maar je kan ook komen om er te werken, op zakenreis te gaan of om er te gaan studeren. Over het studeren lees je in dit artikel alles wat je moet weten rondom een visum of eTA dat je moet aanvragen. Het visum dat hiervoor bedoeld is, heet ook wel het study permit, oftewel dat je toegang krijgt om in Canada te studeren. Overigens hangt het wel af van wat jouw plan is qua duur van studie. Wil je hier meerdere jaren gaan studeren of gaat het bijvoorbeeld om een exchange en zul je er maar enkele weken of maanden zijn? De tijd van verblijf speelt dus een rol in welk visum je exact nodig hebt. Je hebt in elk geval hoe dan ook een eTA nodig, omdat iedere reiziger deze nodig heeft als ze Canada in willen. Je komt het land niet in zonder en zal ook niet mee mogen met de vlucht naar Canada. Bij een studie heb je dus ook een eTA nodig, maar zit het verschil hem weer in de aanvraag. Het kan namelijk zijn dat, wanneer je een study permit hebt, een eTA hier al bij in zit. Je bent dus automatisch al aangemeld voor een eTA en hoeft deze niet meer zelf aan te vragen. Dit wordt automatisch geregeld door de Canadese overheid sinds 2015, dus dat scheelt je ook weer lekker wat tijd en moeite.

Wil je gaan studeren in Canada? Dat is vaak gewoon mogelijk, maar zo’n study permit is niet altijd nodig. Als je langer dan een halfjaar wil studeren en wil blijven in Canada, dan is een study permit wel een vereiste. In dat geval geldt een maximale reisduur wat ook de tijd is van je studie. Stel je voor dat jouw studie daar drie jaar duurt, en geldt jou visum dus ook voor die tijd en dien je het land weer uit te gaan zodra je klaar bent met studeren. Je mag dus niet daarna nog lekker gaan rondreizen. Indien je dat wel wil, moet je weer een ander soort visum aanvragen dat geschikt is voor een toerist en niet meer voor een student. Overigens krijg je 90 dagen extra, dus je hebt nog wel eventjes om het land te verkennen. Doe het alleen niet te lang. Zit je krap qua studietijd en zul je dus langer studeren dan je had verwacht? Dan is het mogelijk je study permit te verlengen en hiervoor een aanvraag in te dienen, maar deze moet uiteraard wel worden goedgekeurd. Daarbij geldt ook dat als de studie eerder afgerond is, dat je visum eerder verloopt dan in eerste instantie bekend was. Het is mogelijk dat er dan een bepaalde maand/jaar op het visum staat, maar het gaat erom wanneer de studie afgerond is en dat de ambassade daar uiteraard achter kan komen. Ook hier wederom de tip absoluut niet te liegen over je visum en studietijd in Canada, omdat dat grote problemen op kan leveren.

De aanvraag van een eTA is klaar voor je het weet, maar voor een study permit is dat wel even anders. Zo is er een eis gesteld aan de scholen waarbij de buitenlandse studenten mogen studeren, dus de school moet wel erkend zijn. Je kan niet overal maar gaan studeren, maar het moet gaan om een designated learning institution. Daarbij dien je vanuit de school ook bewijs te hebben dat je toegelaten bent en er gaat studeren. Deze dien je in bij de aanvraag voor je study permit. De ambassade kan vervolgens, indien nodig, nog navraag doen bij de desbetreffende school. Als je overigens korter dan zes maanden gaat studeren: bespaar jezelf de moeite. Een eTA voldoet dan ook, kost veel minder moeite en kost ook nog eens minder geld. Het is dus zonde om dan alle stappen te doorlopen van een study permit dat je niet perse nodig hebt.

Wil je tijdens je studie Canada nog verlaten om terug naar huis te gaan tijdens een vakantie of het buurland te bezoeken bijvoorbeeld? Dat kan! Echter moet je dan wel een nieuw eTA aanvragen. Let er dus goed op wanneer jouw eTA verloopt. Het is niet altijd nodig, maar een eTA is maar 6 maanden geldig en daarmee dus al snel verlopen als je een tijdje aan het studeren bent.

Mocht je alleen het eTA willen aanvragen, dan ben je gemakkelijk klaar. Je betaalt op een veilige en makkelijke manier en voor je het weet heb je je eTA al binnen. Gemiddeld staat die namelijk al na 20 minuten in je inbox via je e-mail. Daarbij staat in het systeem dat dit goedgekeurd is en wordt dit gekoppeld aan je paspoort, waardoor uitprinten niet nodig is. Wel natuurlijk handig, maar geen vereiste. Je vult gegevens in als je naam, burgerservicenummer en adres. Kijk er goed naar dat je alle gegevens vanuit je paspoort overneemt. Een roepnaam die niet op je paspoort vermeld staat en ineens wel op je eTA, kan je in problemen brengen. Houd de informatie op beide documenten dus gelijk om gedoe te voorkomen.

Al met al is het dus eigenlijk heel simpel. Je vraagt een eTA aan als je korter dan 6 maanden gaat studeren in Canada, maar wil je langer studeren, dan is een study permit een vereiste. Daarbij moet de school gecertificeerd zijn en mag je dus niet zomaar elke school kiezen om te gaan studeren. Tot slot: lieg nooit over je reisdoel. Je mag na de afloop van je study permit nog 90 dagen in Canada blijven om bijvoorbeeld rond te reizen, maar dient daarna het land te verlaten. Als je langer wil blijven, dan kan je nog altijd een nieuw eTA aanvragen. Natuurlijk moet ook hierbij het reisdoel helder zijn: ben je er als toerist of voor zaken? Wil je betaald werk gaan doen? Dan is er weer een ander visum nodig. Een aantal mogelijkheden dus, maar in principe spreekt elk visum voor zich en kan iedereen een eTA aanvragen voor een scherpe prijs die je snel binnen krijgt per mail. De kosten van een eTA zijn 19,95 euro per persoon, en je kan ook meteen voor meerdere personen een aanvraag doen zodat je niet meerdere keren hetzelfde formulier hoeft in te vullen. Makkelijk voor mensen die op hetzelfde adres wonen bijvoorbeeld. Wel betaal je altijd 19,95 euro per persoon, dus ook in het geval van kinderen. Kinderen mogen niet meereizen op een eTA van de ouder, dus vraag het voor ieder gezinslid aan!

eTA Canada aanvragen