Veelgestelde vragen over een visum aanvraag Canada

Er zijn een aantal vragen die vaak terugkomen wat betreft het visum of eTA voor Canada. In dit artikel lees je meer over hoe en wat, aanvraag etc. Reis jij dus binnenkort naar Canada maar is nog niet alles duidelijk voor je? Dan helpt dit artikel je verder met alle informatie die je nodig hebt!

Heb ik een eTA nodig in Canada?

In Canada heb je in de meeste gevallen een ETA nodig. Denk aan mensen die eerder al hebben gewoond in Canada, of bewoners van de Verenigde Staten. Als je al een paspoort, een PR-card of een visum hebt, dan is een eTA niet nodig. Ook wanneer je reist per boot of ter land is een eTA geen eis. Dit gaat dus om de reis per vlucht.

Hoe vraag je een eTA aan?

De aanvraag gaat door middel van een aanvraagformulier. Je kunt vervolgens op een veilige manier betalen via onder andere iDeal of Bancontact in Belgiƫ. Na de aanvraag krijg je al binnen een uur bevestiging. Het kan langer duren, maar langer dan 72 uur zal het niet zijn. De aanvragen die met spoed gedaan zijn, zijn vaak na 18 minuten al goed- of afgekeurd.

Hoe vraag je het aan met spoed?

Ook hierbij gaat het om een aanvraagformulier, maar hierbij klik je nu aan dat het gaat om een spoedgeval. Je hebt binnen 20 minuten al reactie, maar het kan wat langer duren wanneer er een persoon naar moet komen kijken in plaats van een computer. In dat geval kan je rekenen op maximaal 72 uur, maar in principe gaat het om een aanvraag die binnen 20 minuten al klaar is.

Welke voorwaarden zijn er voor de reiziger?

Allereerst moet je voor een eTA reizen met het vliegtuig en op die manier dus ook aankomen in het land. Daarbij mag je er maximaal 6 maanden zijn met een eTA, anders moet je een visum aanvragen. Als je een lange tijd wil blijven voor een baan of studie, kan dat dus niet met het eTA. Als je reist met een eTA is het dus ook niet de bedoeling hier te gaan werken, maar je daar bent met een zakelijk doel (dus al in dienst bent van een bedrijf) of komt als een toerist. Op bezoek gaan bij familie/vrienden mag natuurlijk ook. Daarbij kijken ze naar dingen als een crimineel verleden, verslavingen of ziekten waarbij een eTA nog afgewezen kan worden. Tot slot moet jouw paspoort ook altijd voldoen aan de eisen, zoals nog geldig zijn en paspoortgegevens ook juist ingevuld hebben voor jouw eTA.

Hoe betaal je het eTA?

Je betaalt met iDeal of doet dit via Bancontact om op deze manier op een veilige manier te betalen. Het is mogelijk te betalen per bankrekening, maar dat kan alleen als het geen spoedaanvraag is. Dit omdat de betaling op die manier wat langer kan duren. Dit kan dus alleen als je geen haast hebt met je eTA.

Wat is de geldigheid?

De geldigheid van een eTA is maar liefst vijf jaar, maar je mag dus niet langer dan zes maanden in het land blijven. Echter mag je het land wel uit en later nog eens terugkomen met hetzelfde eTA.

Hoe lang mag je blijven?

Zoals benoemd mag je maximaal zes maanden blijven, maar dat gaat dan om een aaneengesloten periode. Als je er langer moet of wilt blijven, dan kan je een visum aanvragen.

Mag je vaker reizen met 1 eTA?

Vaker reizen mag absoluut. Je mag onbeperkt naar Canada, zolang je maar niet langer dan zes maanden blijft. Je mag dus gerust een maandje het land uit en er dan weer heen en zes maanden blijven.

Werken met een eTA, hoe zit dat?

Je mag voor een zakelijke reis het land in met een eTA, maar je mag niet voor een Canadees bedrijf gaan werken. Je moet dus wel betaald worden door een werkgever uit een ander land en mag dan ook niet langer dan zes maanden blijven als je reist met een eTA. Als je langer wil blijven of wil werken voor een Canadees bedrijf, dan moet je een Work Permit aanvragen. Daarmee heb je overigens ook automatisch een eTA in de pocket, dus hoef je niet dubbel aan te vragen.

Hoe werkt studeren met een eTA?

Ook hier heb je een ander soort vergunning nodig, namelijk een Study Permit. Ook hierbij zit een eTA er weer bij in, dus wederom lekker makkelijk. Je hebt hierbij geen maximale tijd, maar het is wel belangrijk te studeren en niet te gaan werken bijvoorbeeld. In dat geval werk je alsnog illegaal.

De aanvraag met spoed doen, hoe werkt dat?

De spoedaanvraag kun je doen aan de hand van het aanvraagformulier en hier vervolgens aanklikken dat het gaat om spoed. Daarna kan het wachten beginnen, want meestal is je aanvraag binnen 20 minuten al goedgekeurd en ben je klaar om te gaan. Je betaalt overigens 5 euro extra, dus dat valt ook reuze mee voor een aanvraag die binnen no time goedgekeurd is.

Wat moet er worden ingevuld in het aanvraagformulier?

Iemand anders mag ook jouw aanvraag doen, maar natuurlijk moet de informatie wel kloppen. Denk aan een geldig BSN nummer en de juiste voorletters. Het zijn kleine dingen, maar spelen wel een grote rol! Als je met het gezin gaat, kan je ook een aanvraag indienen en dan per persoon iemand toevoegen in hetzelfde formulier. Dan vul je namelijk niet meerdere keren simpele dingen als het adres in, maar is de aanvraag veel sneller en makkelijker voor je.

Kan een fout nog worden hersteld?

Het is niet meer mogelijk iets aan te passen, juist omdat de aanvraag zo snel in behandeling genomen wordt. Als iets niet klopt, dan moet je een nieuwe aanvraag indienen en natuurlijk ook nogmaals betalen. Let dus bij het invullen altijd goed op dat de informatie klopt, dan voorkom je ook dat je dubbel betaalt voor een stom foutje.

Krijg je ook geld terug bij het niet gebruiken van een eTA?

Het is helaas niet mogelijk om geld terug te krijgen zodra de aanvraag ingediend is.

Hoelang moet er gewacht worden op een eTA?

Een aanvraag wordt eigenlijk direct in behandeling genomen waardoor je hem vaak dezelfde dag al in je mailbox ontvangt. Het kan even duren, maximaal 72 uur, voor je je eTA in de mail hebt ontvangen. Houd hier dus rekening mee, en vraag je eTA niet pas een dag van tevoren aan. Ook omdat een eTA maar liefst vijf jaar geldig is, is het niet erg om de aanvraag wat eerder te doen dan te laat. Meestal ontvang je hem dus al binnen 20 minuten, dus lang wachten hoef je sowieso niet.

Is een eTA nodig bij een overstap?

Bij een overstap heb je ook een vergunning nodig, in dit geval ook een eTA. Je bent namelijk in Canada en moet daar wel legaal zijn, ook al ga je het vliegveld niet af. Als je al een ESTA hebt, is het overigens niet nodig. Een Amerikaan hoeft dit dus niet aan te vragen.

Wat moet je doen als een eTA geweigerd is?

Goed nieuws: de kans is heel klein dat jouw eTA afgekeurd is, maar stel dat dit wel zo is, dan kan dat twee redenen hebben. Allereerst dat de informatie die jij hebt ingevuld niet klopt of niet volledig is, of dat je een bedreiging vormt voor veiligheid of wellicht gezondheid in Canada. Denk aan een crimineel verleden of een besmettelijke ziekte. Echter komt dit zo weinig voor, dat je je hier geen zorgen om hoeft te maken.

Is een eTA nodig als je niet reist met het vliegtuig?

Een eTA is alleen nodig wanneer je met het vliegtuig komt, dus per boot of ter land is het niet nodig de aanvraag in te dienen. Je mag dan het land gewoon in en een officieel document is in dat geval niet nodig.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn in ieder geval aantrekkelijk en laag, namelijk 19,95 euro per persoon. Als je een spoedaanvraag doet, dan betaal je nog vijf euro extra, dus ook dat valt weer reuze mee. Je betaalt geen vervelende extra kosten zoals voor de wisselkoers of servicekosten.

Hoe betaal je?

De betaling kan zowel met iDeal als met Bancontact en is dus volledig veilig.

Wat zijn de eisen voor een paspoort?

Jouw paspoort moet nog minstens een dag geldig zijn wanneer je Canada weer verlaat, dus houd er rekening mee dat hij nog enkele maanden geldig moet zijn bij vertrek als je er een tijdje zult blijven. Daarbij moeten de gegevens op je paspoort hetzelfde zijn als op je eTA.

Is een eTA van eerder nog geldig?

Het is goed mogelijk dat je eTA na je vorige reis nog geldig is, omdat hij maar liefst vijf jaar geldig is. Als je zes maand bent geweest en toen twee jaar niet, kun je dus nog steeds hetzelfde eTA gebruiken.

Is een groepsaanvraag mogelijk?

Een groepsaanvraag kan, maar zorg ervoor dat je wel alle juiste gegevens hebt van de andere reizigers om een extra aanvraag te voorkomen.

Is het mogelijk voor een ander de aanvraag in te dienen?

Jazeker, zolang je alle gegevens van die ander hebt, mag je de aanvraag voor een ander indienen.

Is een eTA ook voor een kind verplicht?

Als kind is een eTA ook een vereiste. Echter hebben zij vaak geen paspoort omdat ze bij de ouders op staan, maar een eigen eTA moet dus wel.

Kan een eTA voor het kind aangevraagd worden als deze bijgeschreven is bij de ouders?

Ja, dit is dan ook verplicht.

Waarom is een eTA eigenlijk nodig?

Een eTA is voor de veiligheid van zowel het land als voor jou. Het is een regel vanuit de overheid om mensen te weren die mogelijk een bedreiging vormen, want niemand wil dat deze mensen het land in komen. Daarom wordt iedere bezoeker gecontroleerd en wordt er goed gekeken naar alle ingevulde informatie. Zo kunnen ze zo goed mogelijk oordelen over wie Canada in mag en wie niet.

Wat is het verschil tussen een eTA en een visum?

Bij een visum is er sprake van een geldigheid voor lange tijd, waarbij je meer dan zes maanden mag blijven. Het grote verschil is dat je bij een eTA niet langer dan zes maanden mag blijven. Als student of iemand die in Canada wil werken, is een visum dus aangeraden. Als toerist of iemand die op zakenreis gaat, is een eTA een aanrader.

Moet het eTA worden uitgeprint en meegenomen?

In principe is het niet nodig, maar handig is het wel altijd. In principe wordt dit vastgelegd in het systeem en voldoet jouw paspoort, maar je kunt hem voor de zekerheid altijd meenemen. Het kan namelijk ook zijn dat ze vragen om een eTA of een J-nummer, dat dan staat op de bevestiging van je eTA. Wel zo handig als je dit dan ook bij de hand hebt.

De aanvraag is dus makkelijk, betaalbaar en vooral heel erg snel. Voor je het weet heb je jouw eTA of visum al per mail ontvangen zonder dat je daar veel tijd in hebt moeten steken. In dit artikel las je eigenlijk alles dat je moet weten rondom een eTA of visum, maar mocht je nog vragen hebben, dan ben je altijd welkom deze te stellen. Al met al is het belangrijk om te weten dat een visum ervoor zorgt dat je langer dan zes maand mag blijven en je bij een eTA maximaal zes maanden mag blijven. Je eTA is vijf jaar geldig, dus je mag ook het land een tijdje uit en later teruggaan. Je mag een onbeperkt aantal keren reizen met het eTA dus je mag ook wel zes keer zes maanden naar Canada, mocht je dat willen. De aanvraag doe je verder online en mag je ook voor anderen doen. Ook kinderen hebben een eTA nodig, ook als zij qua paspoort bij hun ouders ingeschreven staan. Als je per boot of via het land reist, is een eTA niet nodig. Deze heb je alleen nodig als je besluit met het vliegtuig te reizen. Ga jij binnenkort naar Canada? Vergeet je eTA dus niet aan te vragen. Haast? Doe dan een spoedaanvraag. Voor je het weet is jouw reis geregeld en mag je Canada zo in!

eTA Canada aanvragen