Ben je van plan te gaan werken in Canada? Houd er dan rekening mee dat je hier niet zomaar terecht kan en dat een visum of een eTA altijd nodig is om het land in te kunnen. Gelukkig heb je in het geval van een zakenreis geluk, want dan kun je een eTA aanvragen. De kosten hiervan zijn lager en bovendien hoef je minder informatie in te vullen waarmee de aanvraag ook gemakkelijker en sneller gaat. Verder is een work permit nog een optie, waarmee het mogelijk is in Canada te gaan werken. Het is dus vooral het reisdoel wat je hebt wat van belang is om welk visum het precies gaat.

Een eTA heb je in ieder geval altijd nodig, want ook als je als toerist komt of met een andere reden het land inreist, heb je iets nodig waaruit blijkt dat jij het land in mag, in dit geval een eTA. Je moet deze altijd hebben als je niet uit Canada komt, dus ongeacht uit welk land je komt. Overigens gaat het dan wel om een vergunning die geldig is wanneer je met het vliegtuig het land in komt. Mocht je alleen een werkvergunning aanvragen, dan zit het eTA er al bij in en hoef je deze twee dus niet apart aan te vragen. Wel is het mogelijk dat je eTA niet meer geldig is terwijl je werkvisum nog wel geldt. In dat geval is een nieuw eTA aanvragen een vereiste, maar ook hierbij geldt: dit kost maar weinig moeite en de kosten hiervoor zijn laag, dus maak je hierover geen zorgen.

Een eTA of een werkvergunning?

De reden dat het handig is om een eTA aan te vragen indien mogelijk, en waar een werkvisum nog niet nodig is, is omdat het langer duurt om een werkvisum goedgekeurd te krijgen en het proces nu eenmaal ingewikkelder is. Je kunt erop rekenen dat je 2 weken moet wachten op een werkvergunning, terwijl je een eTA normaal gesproken binnen een dag al in je mailbox hebt. Daarbij is het met een eTA ook mogelijk om te werken, maar wel voor kortere tijd en moet je altijd aangeven dat je komt werken. Het moet dan overigens gaan om een zakenreis. Je mag niet betaald werk verrichten voor een baas in Canada, maar moet betaald worden vanuit het bedrijf waarvoor je werkt. Werk je in Canada zonder daarvoor een geldig visum te hebben, dan kan je grote problemen krijgen.

Eisen

Allereerst is de tijdsduur van jouw verblijf belangrijk, want deze bepaalt mede welk visum je nodig hebt. Als je langer dan zes maanden (achter elkaar) wilt blijven werken, dan heb je echt een werkvergunning nodig en zal een eTA niet voldoen.
Verder heb je bij de volgende zaken geen work permit nodig, maar een eTA:
– je gaat op zakenreis
– je treedt niet tot de Canadese arbeidsmarkt toe en zal dus niet bij een organisatie/bedrijf werken dat gevestigd is in Canada en nergens anders.

In deze gevallen heb je wel een work permit nodig:

– je gaat werken bij een Canadese organisatie
– je richt een nieuw bedrijf op in Canada
– je zal langer dan zes maanden in Canada blijven
In deze gevallen ben je dus verplicht om een work permit aan te vragen en voldoet een eTA helaas niet. Als je wel voldoet aan de eisen van het eTA, kunnen we je aanraden deze aan te vragen vanwege de lagere kosten, kortere wachttijd en minder gegevens moeten invullen, en dat scheelt voor de reiziger ook weer veel werk.

Al met al is het vrij simpel wanneer je welk visum/eTA aan moet vragen. Ben je er korter dan 6 maanden, ga je voor een zakenreis en zal je sowieso niet werken voor een Canadees bedrijf? Dan ga je voor het eTA. Als je wel langer dan zes maanden gaat werken, je in dienst bent van een bedrijf daar of je juist een bedrijf wil opstarten, is een werkvisum, oftewel work permit nodig om in het land te mogen blijven.

Het doen van de eTA aanvraag is voor iedereen mogelijk, maar wordt natuurlijk niet standaard altijd goedgekeurd. Het is dus altijd goed om rekening te houden met het feit dat een aanvraag afgewezen kan worden. Zorg dus dat je je reis nog niet meteen boekt, want stel je voor dat jouw eTA of visum afgewezen wordt en je je reis niet meer kan annuleren. Gelukkig komt dit overigens niet vaak voor, maar je weet het maar nooit.

eTA Canada aanvragen